Παρουσίαση Βιβλίου: “Διαδρομές γονεϊκότητας – Πώς γινόμαστε ή δεν γινόμαστε γονείς”

Παρουσίαση Βιβλίου: “Διαδρομές γονεϊκότητας – Πώς γινόμαστε ή δεν γινόμαστε γονείς”

Παρασκευή 16 Μάϊου 2025 || 19:00

ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Δήμου Ηρακλείου


 

“Διαδρομές γονεϊκότητας – Πώς γινόμαστε ή δεν γινόμαστε γονείς”

Συγγραφέας: Μερόπη Μιχαλέλη

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Πότε αρχίζει η ψυχική ζωή;
Τα ανθρώπινα όντα βρισκόμαστε σε μια αλυσίδα νοημάτων που συνδέονται μεταξύ τους, από τη διάσταση του χρόνου. Η πρώτη μνήμη είναι σωματική, καρπός των φροντίδων, των σκέψεων, των επιθυμιών και των ονείρων που μας περιτύλιξαν.
Η μητέρα θρέφει το παιδί της, το φροντίζει όπως και όσο μπορεί. Και αυτό με τη σειρά του, όταν έρθει η ώρα να γίνει γονέας, θα επιστρέψει σε αυτή την πρώτη μνήμη των σπλάχνων, τη μνήμη που καταγράφεται ανεξίτηλα στο σώμα πριν εμφανισθούν οι λέξεις. Από αυτή θα αντλήσει ο άνθρωπος τα υλικά για να γίνει με τη σειρά του γονέας.
Αυτό το βιβλίο, “Διαδρομές γονεϊκότητας: Πώς γινόμαστε ή δεν γινόμαστε γονείς”, γραμμένο από την έγκριτη ειδική ψυχολόγο και ψυχαναλύτρια Δρ. Μερόπη Μιχαλέλη, είναι μια εξερεύνηση των διαφορετικών μονοπατιών που περιηγούνται τα άτομα και τα ζευγάρια, καθώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα της γονεϊκότητας. Εμβαθύνει στους κοινωνικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την απόφαση, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ένας μοναδικός «σωστός» τρόπος προσέγγισης της γονεϊκότητας ούτε μια καθολική εμπειρία της. Οι ιστορίες σε αυτές τις σελίδες αντικατοπτρίζουν τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την έννοια της οικογένειας -είτε από επιλογή, είτε από τις περιστάσεις, είτε από τον συνδυασμό και των δύο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Η Συγγραφέας:
Η Μερόπη Μιχαλέλη είναι ψυχαναλύτρια, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (ΕΨΕ), της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ενώσεως (International Psychoanalytical Association, ΙPA) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ψυχανάλυση Παιδιών και Εφήβων (SEPEA). Είναι ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη της ΚΟΙΤΙΔΑΣ, καθώς και ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών (WAIMH GREECE). Από το 1996, ασχολείται με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας της περιγεννητικής περιόδου με στόχο την ανίχνευση, θεραπεία και πρόληψη της ψυχοπαθολογίας αυτής της περιόδου. Διδάσκει και μελετά την ψυχαναλυτική προσέγγιση και κατανόηση της περιγεννητικής περιόδου, της ναπαραγωγικής
διαδικασίας και των πρώιμων τραυματικών εμπειριών της περιόδου αυτής. Είναι συγγραφέας άρθρων και συμμετέχει σε συλλογικά έργα.

 


No Responses