Μουσικοχορευτική παράσταση: από τον Σύλλογο Αλατσατιανών Νομού Ηράκλειου «Στα Χνάρια του Καφέ Αμάν»

Μουσικοχορευτική παράσταση: από τον Σύλλογο Αλατσατιανών Νομού Ηράκλειου «Στα Χνάρια του Καφέ Αμάν»

Ο σύλλογος Αλατσατιανών Ηρακλείου σε «Συνδιοργάνωση» με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ και την «Υποστήριξη» του Δήμου Ηρακλείου, θα παρουσιάσει την Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024, στις 9:30μμ στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», την ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση του, με τίτλο «Στα Χνάρια του Καφέ Αμάν».

Ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης με τραγούδια και μελωδίες από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και την εποχή του μεσοπολέμου.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης θα μας ταξιδέψουν με τα μουσικά τους όργανα, τις μαγευτικές φωνές τους και τους εξαίσιους χορούς στην εποχή των  Καφέ Αμάν, των προπολεμικών ελληνικών  καφενείων των μεγάλων αστικών κέντρων της Μικράς Ασίας, κυρίως της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, όπου τραγουδιστές και μουσικοί αυτοσχεδίαζαν σε ελεύθερο ρυθμό.

Σε αυτά τα Καφέ Αμάν γεννήθηκε η ιδιαίτερη μουσική παράδοση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η οποία, μετά την καταστροφή του  1922, μεταφέρθηκε ως ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο του πλούσιου πολιτισμού της καθ Ημών Ανατολής, μαζί με τους μπόγους του ξεριζωμού, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου από τους ξεριζωμένους έλληνες μικρασιάτες , κυρίως στο λιμάνι του Πειραιά, για να γίνει ο προπομπός και το ξεκίνημα του ρεμπέτικου τραγουδιού, που ακόμα μέχρι σήμερα τραγουδούν με πάθος οι νεώτερες γενιές ελλήνων μουσικών.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν

Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Βιβή Βουτσελά,

η Χορωδία του συλλόγου Αλατσατιανών

και το τετραμελές σύνολο κορυφαίων μουσικών εκτελεστών: Κυριάκος Γκουβέντας-βιολί, Γιάννης Καραμάνης-κιθάρα, τραγούδι, Παναγιώτης Βέργος-σαντούρι

Αποστολής Σαμαράς-Κρουστά, Διεύθυνση Χορωδίας – Ορχήστρας, Επιμέλεια – Διδασκαλία τραγουδιών: Nίκος Αντωνακάκης

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν χορευτικά με παραδοσιακούς  Μικρασιάτικους χορούς η Χορευτική Ομάδα του συλλόγου Αλατσατιανών

σε συνεργασία με τη σχολή χορού «Χοροκαστρίτες»

Επιμέλεια Παραδοσιακών Χορών: Στέλιος Φλουρής.

 

Ώρα έναρξης: 21:30 || Ελεύθερη είσοδος

Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Κρήτης || Υποστήριξη: Δήμος Ηρακλείου

Date

Ιούλ 14 2024
Expired!

Time

21:30

Location

Κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης"
Κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης"
Γεωρ. Γεωργιάδου 1, Πλατεία Κύπρου, Ηράκλειο 713 05
Website
https://www.heraklionculture.gr/nkazantzakis/
Phone
2810242977

No Responses