Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική πινακοθήκη Ηρακλείου έχει να επιδείξει σπουδαία δείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων και ξένων δημιουργών τα οποία καλύπτουν χρονολογικά ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιστορίας, εμπνευσμένα παράλληλα από τις μνήμες της Κρήτης ως τόπο γέννησης και ανάπτυξης 5+1 Πολιτισμών.

Η Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου έχει στην κατοχή της μια πλούσια Συλλογή Έργων Τέχνης τα οποία αποτυπώνουν την εξέλιξη της εικαστικής δημιουργίας από τις αρχές της θεμελίωσής της στην Κρήτη, έως και τις πιο πρόσφατες εκφράσεις της. Ο αρχικός πυρήνας των έργων δημιουργήθηκε παράλληλα με την ίδρυση του Δήμου Ηρακλείου, εμπλουτίστηκε με δωρεές διαφόρων καλλιτεχνών, ανάμεσά τους και έργα επώνυμων, αναγνωρισμένων δημιουργών (Φανουράκη, Μαρκογιαννάκη, Τσαρούχη, Βασιλείου, Φασιανού κλπ) στα οποία προστέθηκε με αγορά και ο πίνακας του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, «Η Βάπτιση του Χριστού». Άλλωστε το Ηράκλειο, την εποχή της Κρητικής Αναγέννησης, δημιούργησε την περίφημη σχολή Κρητικής Αγιογραφίας, η οποία γέννησε τέκνα άξια, όπως ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο Δαμασκηνός και πολλοί άλλοι.

Τα εξαιρετικά αυτά έργα τέχνης που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηρακλείου δικαιούνται την επακόλουθη απόδοσή τους στο κοινό προκειμένου να λάβουν την αναγνώριση και τη θέση που τους αναλογεί στην καλλιτεχνική και πνευματική κουλτούρα του τόπου. Με όχημα τις νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξη του ψηφιακού πολιτισμού, η σημαντική συλλογή των έργων τέχνης του Δήμου, αξιοποιείται με μέθοδο και οραματικό σχεδιασμό. Στα πλαίσια ανάδειξης της μέσα από συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας πραγματοποιήθηκε η Ψηφιοποίηση των έργων τέχνης της συλλογής και αναπτύσεται παράλληλα και η διαδικτυακή εφαρμογή προβολής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.heraklionartgallery.gr. Σε συνέχεια του προηγούμενου σταδίου ανάπτυξης και έπειτα από την περαιτέρω μελέτη, τεκμηρίωση, καταγραφή, αρχειοθέτηση και κατηγοριοποίηση της συλλογής, αναπτύσσονται παράλληλα και τα κατάλληλα κοινωνικά δίκτυα που θα ενισχύσουν τις καλές πρακτικές των νέων τεχνολογιών γνώσης και επικοινωνίας, βασιζόμενες στην απαιτούμενη πολυγλωσσικότητα και διαδραστικότητα περιεχομένου, μέσα από εφαρμογές συμμετοχικού διαδικτύου. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η προσθήκη των έργων τέχνης της συλλογής σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο ψηφιακό αποθετήριο τέχνης και η εκτενέστερη προβολή τους, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής εξωστρέφειας πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου προκειμένου να γίνει διεθνώς διαθέσιμη η συλλογή αυτή.

Η σελίδα αυτή θα φιλοξενεί επίσης και τις εικαστικές εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου όπου φιλοξενούνται πλήθος περιοδικών εκθέσεων και θα παρουσιάζονται στο παγκόσμιο κοινό μέσα από informing letters και αναρτήσεις.

Σκοπός των κοινωνικών δικτύων της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου είναι ένα ελκυστικό περιβάλλον παρουσίασης της ψηφιακής συλλογής εκθεμάτων με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας και του ενδιαφέροντος του κοινού για την Πινακοθήκη. Επίσης, υποστηρίζεται επιπλέον η καινοτομία στους τρόπους αλληλεπίδρασης του επισκέπτη με τα ψηφιακά εκθέματα και τους μοντέρνους τρόπους πλοήγησης στις συλλογές των έργων, εκπέμποντάς σε παγκόσμια εμβέλεια λόγω της πολυγλωσσικής της υποστήριξης.

Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου
Αντιδήμαρχος: Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη
Υπεύθυνη Συλλογής και Πινακοθήκης: Μαριάννα Γιαλύτη

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

Σε περίοπτη θέση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, απέναντι από την κρήνη Μοροζίνι, βρίσκεται ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μάρκου των Ενετών, ο οποίος στεγάζει σήμερα τη Δημοτική Πινακοθήκη. Η κατασκευή ενός ναού αφιερωμένου στον προστάτη τους, τον Άγιο Μάρκο, υπήρξε μία από τις πρώτες μέριμνες των ενετών αποίκων. Ο ναός, που οικοδομήθηκε απέναντι από το Δουκικό ανάκτορο, κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνία της εποχής της Ενετικής κυριαρχίας. Εδώ αναλάμβαναν, με κάθε επισημότητα, τα καθήκοντά τους όλοι οι άρχοντες και αξιωματούχοι κι εδώ ζητούσε την προστασία του Αγίου ο απλός λαός. Στον ίδιο χώρο ενταφιάζονταν μέσα σε σαρκοφάγους με ανάγλυφες παραστάσεις οι δούκες καθώς και μέλη της επίσημης αριστοκρατίας. Δύο από τους τάφους αυτούς είναι ορατοί σήμερα στην ανατολική πλευρά του ναού.

Σήμερα ο επιβλητικός χώρος της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου φιλοξενεί την Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου όπου και πραγματοποιούνται περιοδικές εικαστικές εκθέσεις και ποικίλες πολιτιστικές δράσεις.

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00 Σάββατο 9:00 – 14:00
Κυριακή και επίσημες αργίες: Κλειστά

Τοποθεσία
Ο εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Πλατεία Λιονταριών, Ηράκλειο)

Website: http://www.heraklionartgallery.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/HeraklionArtGallery.gr 
Instagram: https://www.instagram.com/heraklion_art_gallery/
Twitterhttps://twitter.com/He_Art_Gallery


Τ. +30 2810 339067  || e-mail: artgallery@heraklion.gr